Jak zjeść homara, krewetki lub żabie udka? Taką wiedzę przekazuje wychowankom "poprawczaków" Ministerstwo Sprawiedliwości

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
fot. FreeImages
fot. FreeImages

Jak zjeść żabie udka, langustę czy homara? Dowiedzą się tego wychowankowie domów poprawczych, a wszystko dzięki Ministerstwu Sprawiedliwości, które przygotowało dla nich specjalny podręcznik.

Podręcznik doskonalenia kompetencji społecznych wśród młodzieży z zakładów poprawczych i schronisk dla nieletnich w obszarze savoir-vivre’u, asertywności i etyki w biznesie” - tak brzmi pełny tytuł publikacji.

Zostały w niej zawarte porady dotyczące wykonywania podstawowych czynności takich jak mycie czy ubieranie. Nie zabraknie również wskazówek obejmujących stosowanie zwrotów grzecznościowych lub odpowiadania na pisma urzędowe.

Ale podręcznik zawiera również wiedzę jak się zdaje mniej niezbędną do życia. Wychowankowie domów poprawczych z podręcznika dowiedzą się także jak zjeść homara, wyciągnąć ze skorupki małże czy oczyścić ostrygi.

Oto kilka kulinarnych wskazówek z podręcznika:

Kawior trzymamy w miseczce umieszczonej na lodzie. Bierze się go łyżeczką i przenosi na swój talerz, skrapia sokiem z cytryny. Jemy go widelcem zagryzając chlebem posmarowanym masłem lub smarujemy pieczywo masłem, nakładamy na nie kawior, skrapiamy cytryną, bierzemy do ręki i zjadamy.


Żabie udka jemy wyłącznie palcami, rozłamując i obgryzając każde po kolei.


Krewetki w koktajlu jemy widelczykiem, podawane w całości w pancerzykach - palcami. Łapiemy je za głowę lewą ręką, a prawą skręcam się jej kark, oddzielając tym samym mięso od pancerza. W taki sposób przygotowujemy sobie kilka sztuk i po wypłukaniu palców w miseczce z wodą zjada się je palcami.Jeżeli podawane są z sosem nadziewamy je na widelec i maczamy w sosie.


Karczochy jemy zawsze rękami. Lewą ręką przytrzymujemy karczochy, a prawą obrywamy listki, maczamy w sosie, a następnie bezgłośnie wysysamy miąższ  i odkładamy resztki na specjalny talerzyk. Gdy pozostanie nam już tylko serce karczocha, obmywamy palce i resztę zjadamy nożem i widelcem oddzielając części niejadalne.


Obok elitarnej wiedzy, w publikacji znalazły się także dobre rady dotyczące zachowań - jak się wydaje - oczywistych.

Przywitaj się mówiąc „dzień dobry”, a pożegnaj słowami „do widzenia”

— brzmi jedna z nich.

Warto dodać, że podręcznik został sfinansowany ze środków unijnych.

lap/Radio Zet

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych