Szybkie ciasto na długie jesienne wieczory

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Jesienne wieczory nie mają końca. Do tej pory roku idealnie pasuje wygodny fotel, herbata i ciasto. Ciasto powinno być proste w przygotowaniu i mieć taki smak, który osłodzi nam nawet największą jesienną szarugę.

Przepisy na takie ciasta, przekazywane są przez sąsiadki, koleżanki z pracy i znajome. Mój przepis pochodzi od sąsiadki, ciasto nie ma nazwy, ale jest pyszne, wilgotne a polane czekoladą urasta do miana eleganckiego deseru dla znajomych.

Ciasto na jesienne wieczory

Składniki

3 jajka

szklanka cukru

3/4 margaryny

3 łyżko kakao

3 szklanki mąki

3 łyżki dżemu (świetnie pasuje śliwkowy albo z czarnej porzeczki)

3 łyżeczki sody

1,5 szklanki mleka

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Całe jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać powoli przesianą mąkę, kakao oraz sodę i wymieszać. Dolać mleko, dżem i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać płynną margarynę, wymieszać, wylać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 50 min.

Po wystudzeniu można polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych