Jesienne wieczory nie mają końca. Do tej pory roku idealnie pasuje wygodny fotel, herbata i ciasto. Ciasto powinno być proste w przygotowaniu i mieć taki smak, który osłodzi nam nawet największą jesienną szarugę.
Przepisy na takie ciasta, przekazywane są przez sąsiadki, koleżanki z pracy i znajome. Mój przepis pochodzi od sąsiadki, ciasto nie ma nazwy, ale jest pyszne, wilgotne a polane czekoladą urasta do miana eleganckiego deseru dla znajomych.
Ciasto na jesienne wieczory
Składniki
3 jajka
szklanka cukru
3/4 margaryny
3 łyżko kakao
3 szklanki mąki
3 łyżki dżemu (świetnie pasuje śliwkowy albo z czarnej porzeczki)
3 łyżeczki sody
1,5 szklanki mleka
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Całe jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać powoli przesianą mąkę, kakao oraz sodę i wymieszać. Dolać mleko, dżem i delikatnie zmiksować. Na końcu dodać płynną margarynę, wymieszać, wylać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 50 min.
Po wystudzeniu można polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego
Agnieszka Ponikiewska
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/79991-szybkie-ciasto-na-dlugie-jesienne-wieczory