Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny jest najstarszym świętem maryjnym w całym roku liturgicznym. To tradycyjne Święto Matki Boskiej Zielnej.
Po uroczystościach kościelnych następowały dożynki. Organizował je dziedzic lub sami okoliczni gospodarze. Zbierano się przy stołach w ogrodzie a na klepisku w stodole odbywały się tańce.
Co zazwyczaj nasi przodkowie przygotowywali w święto Matki Boskiej Zielnej?
HOMIŁKI (Łemkowszczyzna).
500 g pełnotłustego twarogu, 1 jajko, liście suszonej mięty, sól.
Po wymieszaniu wszystkiego uformować kulki wielkości jajka, ułożyć na blasze wysuszyć w piekarniku.
KNYSZYN (Beskidy).
Ciasto: 1 litr serwatki, 500 g żytniej maki, 40 g drożdży, wymieszać zostawić do wyrośnięcia. Farsz: 250 g białego sera, 2 jajka , 3 łyżki masła, sól pieprz.
Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe chlebki, układać na kapuścianych liściach, w każdym chlebku łyżką zrobić dołek, włożyć farsz, upiec w nagrzanym piecu (najlepiej chlebowym opalanym drewnem jodłowym).
Agnieszka Ponikiewska na podstawie- Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/lifestyle/69901-15-sierpnia-przy-stole