15 sierpnia przy stole

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.potrawyregionalne.pl
Fot.potrawyregionalne.pl

Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny jest najstarszym świętem maryjnym w całym roku liturgicznym. To tradycyjne Święto Matki Boskiej Zielnej.

Po uroczystościach kościelnych następowały dożynki. Organizował je dziedzic lub sami okoliczni gospodarze. Zbierano się przy stołach w ogrodzie a na klepisku w stodole odbywały się tańce.

Co zazwyczaj nasi przodkowie przygotowywali w święto Matki Boskiej Zielnej?

HOMIŁKI (Łemkowszczyzna).

500 g pełnotłustego twarogu, 1 jajko, liście suszonej mięty, sól.

Po wymieszaniu wszystkiego uformować kulki wielkości jajka, ułożyć na blasze wysuszyć w piekarniku.

KNYSZYN (Beskidy).

Ciasto: 1 litr serwatki, 500 g żytniej maki, 40 g drożdży, wymieszać zostawić do wyrośnięcia. Farsz: 250 g białego sera, 2 jajka , 3 łyżki masła, sól pieprz.

Z wyrośniętego ciasta wyrabiać małe chlebki, układać na kapuścianych liściach, w każdym chlebku łyżką zrobić dołek, włożyć farsz, upiec w nagrzanym piecu (najlepiej chlebowym opalanym drewnem jodłowym).

Agnieszka Ponikiewska na podstawie- Hanna Szymanderska - potrawyregionalne.pl

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych