Kipi kasza...

Czytaj więcej Subskrybuj 50% taniej
Sprawdź
Fot.sxc.hu
Fot.sxc.hu

Kasze są zdrowe i powinniśmy je jeść! Te słowa słyszymy od przedszkola. Co z tego? Wiele osób i tak krzywi się na samą myśl o zjedzeniu nawet łyżki kaszy. A szkoda.

Kasze zawierają łatwo przyswajalne węglowodany, a to właśnie one dostarczają organizmowi mnóstwa energii. Według dietetyków kasze powinny być podstawą naszej piramidy żywieniowej i UWAGA! - powinny być przez nas jedzone nawet codziennie. Zawierają witaminy (B1, B2, PP), sole mineralne (wapń, potas, żelazo). No i oczywiście bezcenny błonnik! To właśnie on reguluje przyspiesza trawienie, wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn.

Kasza nie powinna kojarzyć się nam ani z rozgotowaną breją, ani drapiącymi w podniebienie grudkami. Można ją przyrządzać na setki sposobów. Nadaje się nawet na wykwintne desery, ale najszybciej i najsmaczniej będzie zacząć od pysznej sałatki z pęczaku. Nawet ci, którzy kaszy nie lubią, tę sałatkę zjedzą z apetytem i poproszą o dokładkę! Jej smak zależy od proporcji w jakich dodamy poszczególne składniki. Więcej pieczarek, proszę bardzo. A może dużo czosnku? - będzie zdrowo. Co najważniejsze w każdej wersji będzie pysznie.

Sałatka z pęczakiem

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak

jedna kula sera mozzarella

20- 25 dkg. pieczarek

spory pęczek koperku

10 pomidorków koktajlowych

2 - 3 ząbki czosnku

pieprz, sól i oliwa z oliwek do smaku

Wykonanie:

Ugotować pęczak na sypko (na jedną porcję kaszy 2,5 porcji wody), do wody dodać łyżeczkę masła i sól do smaku. Pieczarki obrać, pokroić w paski i przesmażyć na maśle, wystudzić. Pomidorki przekroić na połówki. Koperek drobno posiekać. Do kaszy dodać pieczarki, koperek, pomidorki, porwaną na małe kawałki mozzarellę, przeciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek i delikatnie wymieszać. Odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły.

Smacznego :)

Agnieszka Ponikiewska

Zapraszamy do komentowania artykułów w mediach społecznościowych