Francuski start-up Gourmey to pierwsza firma w Europie, która wystąpiła do unijnych władz o pozwolenie na wprowadzenie do sprzedaży mięsa wyprodukowanego w laboratorium. Jeśli otrzyma zgodę, będzie to przełomowa, ale i bardzo kontrowersyjna decyzja. Gourmey chce uzyskać dostęp do rynku w UE dla swojego produktu - tradycyjnego w kuchni francuskiej foie gras, które wyprodukowała w laboratorium.
Do tej pory kilka krajów na świecie - Singapur, Izrael, USA, zdecydowało się na dopuszczenie do sprzedaży mięsa tego typu, a ostatnio w Wielkiej Brytanii pojawił się w sprzedaży taki pokarm, ale dla zwierząt. Jeśli Gourmey, która specjalizuje się w żywności hodowanej, otrzyma wszystkie pozwolenia, to jej foie gras może znaleźć się w ofercie handlowej wszystkich państw członkowskich. Szef firmy…
Artykuł dostępny wyłącznie dla cyfrowych prenumeratorów
Teraz za 5,90 zł za pierwszy miesiąc uzyskasz dostęp do tego i pozostałych zamkniętych artykułów.
Kliknij i wybierz e-prenumeratę.
Wchodzę i wybieramJeżeli masz e-prenumeratę, Zaloguj się
Publikacja dostępna na stronie: https://wpolityce.pl/gospodarka/700861-po-robakach-przyszla-pora-w-unii-na-mieso-z-laboratoriow